samen naar een duurzame toekomst

het reduceren van milieubelasting valt het streven voor een duurzame samenleving. daarvoor worden in in 2015 de duurzame ontwikkelingsdoelen (sustainable development goals, sdg’s) ontwikkeld door de verenigde naties. de meeste bedrijven en organisaties pakken een of twee van die doelen op, bijvoorbeeld door bomen te planten of solar panelen te installeren.  maar wat vaak wordt vergeten is dat duurzaamheid over veel meer dan het reduceren van milieubelasting gaat: het gaat om iedereen in staat te stellen dat ze in een duurzame samenleving kunnen deelnemen; om duurzaamheid toegankelijk voor iedereen te maken. wij nemen dus een holistische aanpak waarbij we op alle 17 sdg’s opletten naar een duurzame toekomst.

als allereerste zijn we bezig met de eerste levensbehoeften van iedereen: gezond eten en geen armoede. onze cliënten melden zich aan omdat ze anders niet aan een warme, gezonde maaltijd kunnen komen. vaak komen we tijdens de bezorging erachter dat er veel meer aan de hand is, en dat onze cliënten in overlevingsmodus leven. eenvoudig gesteld: als je de hele dag zorgen moet maken over waar je je volgende maaltijd gaat krijgen, waar heb je dan de ruimte om te denken over het milieu? als je geen enkel euro hebt voor de goedkoopste maaltijd, hoe zou je dan ook voor ethische consumptie kiezen?

door maaltijden en voedselpakketten te bezorgen nemen geven we mensen een betrouwbare basis waarop ze zelf verder kunnen bouwen. en wij helpen ook in dat verbouwing: onze vrijwilligers nemen de tijd om door te vragen bij elke cliënt; om om ze te zorgen en stimuleren om meer te durven willen. ongeveer 10% van onze vrijwilligers waren ooit crisiscateringcliënten die door andere vrijwilligers geactiveerd worden om bij ons aan de slag te gaan, en zodra ze bij ons komen werken, beginnen ze een sociale netwerk te bouwen en op een duurzame manier te werken: 

we maken en bezorgen rond 700 maaltijden en 250 voedselpakketten per week (250 x eten voor 7 maaltijden = 1750 maaltijden) van reststromen. zo redden we meer dan 490 kg groenten en 245 kg vlees en vleesvervangers per week. daardoor voorkomen we voedselverspilling en bestrijden we armoede tegelijkertijd. 

dit proberen we zo duurzaam mogelijk te doen: de dozen waarin onze groenten en fruit worden bezorgd zijn hergebruikt om onze voedselpakketten te maken. naast het bezorgen met auto’s hebben gebruiken we ook een elektrische bakfiets of soms kortere routes op een gewone fiets of lopend. we zijn ook bezig met een aansluitend project, rijless is more, waar een van onze vrijwilligers wordt opgeleid als rijinstructeur. zodra zij rijlessen mag geven worden rijlessen aan andere vrijwilligers gegeven tijdens de bezorging en dit geeft onze gereden kilometers (en geassocieerde milieubelasting) een dubbele doel.